Rapport från fältvandring med fokus på betesdrift

Text: Tina Kolhammar

En torsdagsmorgon i slutet av oktober samlas ett tiotal gäster från södra Sverige på Forsby ängar, strax utanför Klippan. Per och Emelie Hult, i samarbete med Christina Berneheim genom Greppa näringen, bjuder in till en inspirerande dag om holistiskt planerad och adaptiv betesdrift.

Fältvandring på Forsby Ängar i slutet av oktober. Foto: Tina Kolhammar.

Christina inleder med en teoretisk genomgång där hon beskriver hur vi kan efterlikna naturens egna processer. Historiskt har stora hjordar av betesdjur rört sig genom landskapet; de betar, trampar och gödslar marken innan de flyttar vidare för att återvända först efter en längre tid. Vårt mål nu är att återskapa den höga produktivitet som präglade ekosystem där rovdjur, bytesdjur och växter samverkade.

Christina Berneheim förklarar principerna för holistiskt bete. Foto: Tina Kolhammar.

Under presentationen ritar Christina en graf som visar hur viktigt det är att inte beta eller slå gräset för lågt om vi vill maximera tillväxten.

Efter teorin är det dags för fältvandring. Vi njuter av solens strålar som silar ner genom ekkronorna när vi går över naturbetesmarken. Per berättar att de tillämpar intensiv betesdrift och att korna redan har varit över detta område fyra gånger. Vi diskuterar praktiska och ekonomiska lösningar för stängsel och vattenförsörjning.

Fållorna är generellt avlånga och utformade så att salt och mineraler placeras i motsatt ände från vattnet. Denna strategi stimulerar djuren till rörelse och trampet hjälper till att vitalisera markerna, vilket väcker liv i dess fröbank.

För att skapa en hållbar ekonomi använder Per förekomsten av hundäxing som indikator på om hans betesstrategi leder till ökad produktion och vitalitet i markerna. Han strävar också efter att ha relativt små kor men med snabbt växande kalvar, med målet att kalvarna ska väga drygt hälften av kons vikt vid avvänjning – enbart genom bete och grovfoder.

Vi besöker även en solcellspark där Per och Emelie både arrenderar ut marken och sköter den genom avtal med kraftbolaget. Skötseln står fåren för och genom klokt planerat bete säkerställer Per att växtligheten får tillräcklig återhämtningstid även under panelerna. Detta leder till en hög och god produktion över hela ytan istället för kala fläckar i skuggan av panelerna. Jordbruksverket godkänner för närvarande inte mark under solpaneler för stöd eftersom de inte räknar den som betesmark, men här ser vi att med rätt skötsel så kan sådan man vara vara välmående och ett viktigt bidrag till en verksamhet.

De flesta deltagarna är själva lantbrukare med olika inriktningar – dikor, mjölkkor, får, höns, hästar och växtodling. Flera av dem har besökt gården tidigare, men påpekar att de mest värdefulla stunderna är de personliga samtalen. Att få dela sina utmaningar och höra hur andra har löst dem i sina specifika sammanhang ger både inspiration och energi. Ett tydligt tecken på detta är att vi alla stannar kvar länge efter att fältvandringen officiellt avslutats, för att fortsätta diskussionerna.

 
Nästa
Nästa

En regenerativ approach till livet